ceturtdiena, 2014. gada 11. septembris

Ievada programmas turpinājums, viss jaunais un iedzīvošanās

Nākamajā dienā mūs iepazīstināja ar universitātes valodas centru un piedāvāja apgūt somu valodu. Es tomēr izlēmu, ka nemācīšos somu valodu, jo tas uzreiz radīs problēmas ar studiju kursu apjomu. Frāzes kā „sveiki” un „paldies” jau esmu iemācījies. Pagaidām ar to pietiek. Tālāk sekoja lekcija par studentu pilsētiņām, kuras Juvaskulā ir divas. Stāstīja par visiem noteikumiem, kas jāievēro, tas jau tikai normāli. Visas lekcijas bija visai īsas, aptuveni 20 minūtes. Katrs atbildīgais cilvēks maksimāli īsi un kodolīgi centās pasniegt savu sakāmo, taču nezaudējot informatīvo pusi.
Pēc studentu pilsētiņu pārstāvjiem turpināja meitene, kura pārstāv pilsētas riteņbraucēju biedrību. Cik novēroju, ka tad pilsētā ļoti daudz cilvēku braukā ar velosipēdu. Līdzīgi kā tas ir Nīderlandē, vairāk riteņbraucēju nekā gājēju. Pēc meitenes lekcijas par ceļu satiksmes noteikumiem un drošības pasākumiem riteņbraucējiem, bija laiks pusdienu pārtraukumam. Devāmies uz netālo studentu ēdnīcu. Rindas bija ļoti garas, taču, iespējams, tas tāpēc, ka tā esot visiecienītākā studentu ēstuve universitātē. Kompleksās pusdienas studentiem maksā tikai 2, 60 € un var visai kārtīgi paēst!
Kārtīgi pieēdušies, devāmies atpakaļ klausīties lekcijas. Turpinājumā sekoja lekcija, kura mani interesēja visvairāk – universitātes sports. Universitāte piedāvā visai plašu sporta veidu klāstu, taču biju visai sarūgtināts, ka universitātei nav savas basketbola komandas. Tomēr tiek piedāvāta alternatīva, trīsreiz nedēļā ir iespēja iet spēlēt basketbolu, ko noteikti izmantošu! Jāpiebilst, lai varētu iesaistīties visos universitātes treniņos, ir jāiegādājas sporta uzlīme, kas maksā 35 eiro par semestri.
Pēdējā lekcija bija ar nosaukumu „kā izdzīvot Juvaskulā”. Savā pieredzē dalījās angļu valodas profesors, kurš pirms vairākiem gadiem ieradās šeit no Itālijas. Viņš pastāstīja par pielāgošanos laika apstākļiem, piebilstot, ka nav sliktu laika apstākļu, ir tikai nepareizs apģērbs! Kā arī mūs aicināja, maksimāli iesaistīties visos pasākumos, kuri saistīti ar vietējās kultūras iepazīšanu. Visai smieklīgi bija, ka viņš palūdza kādam no auditorijas apģērbties siltajās ziemas drēbēs, kuras itālis bija paņēmis līdzi. Piekrita kāda meitene, kura sacīja, ka viņai ir auksti. Uzvelkot visas drēbes un zābakus, kurus bija profesors sagādājis, meitene izskatījās ļoti amizanti, taču vēl smieklīgāk bija tas, kā viņa mocījās tās novilkt. Ar to noslēdzās mūsu lekcijas, taču tas nebija viss.
Visbeidzot, mūsu mentors jeb manā gadījumā mentore Anna – Maija, parādīja visas universitātes kompleksus. To skaitā bibliotēku, studentu savienības biroju, utt. Aizmirsu pateikt, ka bez manis, Annai bija vēl pieci cilvēki, kuriem viņa ir mentors. Viktorasam – lietuvietim, kurš studē Nīderlandē, Žanettei – meitenei no Čehijas, Ivonnei un Regīnai – meitenēm no Vācijas, un Jiou – meitenei no Taivānas. Tādā mazā bariņā visu laiku arī turamies kopā. Interesanti, ka manā fakultātē studēs Viktoras, Ivonne un Jiou. Tā kā četri no sešiem studēs sociālo zinātņu fakultātē. Izstaigājām visu apskatījām, protams, viss ļoti skaists un moderns. Ļoti patīk šī universitāte. Ar šo mazo ekskursiju beidzās mūsu diena.
Nākamajā dienā bija dažas lekcijas, bet būšu atklāts, tās nebija ļoti aizraujošas, jo stāstītāji runāja diezgan monotonā balsī. Mūs informēja par universitātes datoru tīklu, par bibliotēku, par studentu veselības aprūpi, kā arī par studentu savienību. Par studentu savienības lekciju gan pastāstīšu mazliet vairāk. Kā jau iepriekš biju minējis, tad Somijā par universitāti nav jāmaksā, vienīgais maksājums, kurš ir jāveic, 110 eiro gadā par studentu savienību. Kā atzina pašas studentu savienības pārstāves, tad viņu gada budžets ir septiņi MILJONI eiro! Padomājiet, kāds budžets ir tikai studentu savienībai, interesanti, cik tad ir pašai universitātei!!?? Tomēr par studentiem šeit ļoti domā un visu laiku tiek pārstāvētas viņu intereses.

Piektdien bija pēdējā ievada programmas diena. Tajā bija paredzēts, ka katrs apmeklējam savu fakultāti. Mēroju sešus kilometrus uz fakultāti. Tā kā šeit ir ļoti skaists laiks, tad par pastaigu nesūdzējos. Sociālo zinātņu fakultātē studēs tikai 32 apmaiņas studenti, kas ir visai maz, jo kopumā esam 300 apmaiņas studenti. Lielākais vairākums studēs biznesu un ekonomiku. Fakultātē bija neliela informatīva lekcija, ko vadīja Kirsi Torkkola. Viņa ir sociālo zinātņu fakultātes koordinatore. Pastāstīja par kursiem fakultātē, kā arī uzsvēra, ka universitāte ļoti nāk pretim apmaiņas studentiem sakarā ar šiem kursiem. Vēl mums pastāstīja, ka katram studiju novirzienam, piemēram, socioloģijai, filozofijai, psiholoģijai ir sava studentu biedrība. Ar šo mazo informatīvo lekciju noslēdzās vizīte fakultātē. Varēja doties uz kopmītnēm un izbaudīt brīvdienas! 

 Kompleksās pusdienas universitātes ēdnīcā maksā tikai 2,60 €!
 Visai skaisti skati paveras ceļā uz fakultāti.



Studentu savienības gada budžets ir septiņi miljoni eiro! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru