otrdiena, 2014. gada 2. septembris

Pirmā diena universitātē un ievada programma apmaiņas studentiem


Diena sākās ar kopmītņu līguma parakstīšanu, pēc tam piedalījāmies Juvaskulas Universitātes semestra atklāšanas pasākumā. Bija iespēja iesaistīties dažādās ar universitāti saistītās biedrībās, pulciņos un klubos, piemēram, regbija komandā, vai apmaiņas studentu klubā, līdzi kā tas ir Amerikas lielajās universitātēs. 
Pēc šī atklāšanas pasākuma devāmies uz citu universitātes bloku, kas atrodas vēl tālāk pilsētā. Tajā veicām reģistrāciju universitātes sistēmai, līdzīgi kā Latvijas Universitātē tas ir LUIS. Blakus reģistrācijai atradās kafijas galdi, bez maksas varēja cienāties ar kafiju un kūku. Pēc tam sekoja vairākas informatīvas lekcijas un mūsu oficiālā sveikšana jaunajā universitātē. Kāda no universitātes pārstāvēm dalījās savā pieredzē par pavadīto laiku Spānijā, kad viņa pirms desmit gadiem bija tur. Viņa sacīja, ka sākumā viss ir forši jauki, jo beidzot viņa bija prom no saviem vecākiem, tieši tāpat kā tas ir ar mums, tomēr viņa jokoja, ka noteikti kādā aukstā un tumšā ziemas dienā, mēs būsim noilgojušies un sauksim pēc mammas! Kā arī viņa brīdināja par aukstajām somu ziemām, taču piebilda, ka mums vēl ir laiks aizbraukt pie ziemassvētku vecīša uz Lapzemi, un palūgt viņam siltu mēteli un zābakus. Tāda bija viņas ievadruna, ļoti uzmundrinoša un jautra, kas mūs visus patiesi atvēra. 
Tālāk sekoja lekcija par būtiskāko informāciju, piemēram, par reģistrēšanos kursiem, vērtēšanas sistēmu, mācīšanās veidiem un eksāmenu tipiem. Interesanti, ka Somijā nekur nav mutiskie eksāmeni! 
Savukārt pēc tam sekoja visai aizraujoša lekcija par kultūršoku. To vadīja kāds doktorantūras students, kurš pirms sešiem gadiem ieradās šeit no Ķīnas. Viņš dalījās ar savu pieredzi dzīvojot šeit. Gan par pirmajiem iespaidiem, par iedzīvošanos pilnīgi citā kultūrā, par stereotipiem, kā arī par atšķirībām augsta un zema konteksta kultūrām. Kā arī rādīja Hofštetes piecu dimensiju modeli (mani kursa biedri ļoti labi to atceras no Skudras lekcijām!). Kopumā ļoti interesanta un noderīga lekcija. 
Tālāk devāmies uz universitātes rīkotu pikniku, kur ēdienu uzsauc pati universitāte, nekur Latvijā neko tādu neredzēt! Izvēlē bija tikai veselīgs ēdiens, nebija gaļas, kas priekš manis bija vilšanās. Visi kopā uzēdām. Kad paēdām daži puiši no sporta fakultātes bija sagatavojuši konkursu. Futbola vārtos salikti mērķi, katram iespēja izdarīt trīs sitienus, ja divas reizes tiek trāpīts pa mērķi, var vinnēt pilsētas futbola komandas šalli. Es, protams, arī pamēģināju, taču diemžēl pie šalles netiku. Ar to mūsu diena universitātē bija noslēgusies un varējām doties atpakaļ uz kopmītnēm. 
 Atklāšanas pasākumā varēja pieteikties dažādiem klubiem, organizācijām, utt. 
 Uz atklāšanas dienu bija ieradušies simtiem Juvaskulas Universitātes studentu.
 Visi studenti priecīgi, ka universitāte uzsauc pikniku! 
Šāds bija rīkotais konkurss. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru